Wednesday, December 31, 2008

.:seLaMat TaHun baRu:.

lagi beberapa jam je nak masuk ke tahun baru, so sebelum meninggalkan tahun baru ni, ak nak coretkan serba sedikit mengenai tahun 2008 yg bagi ak penuh bermakna..

byk menda yg ak alami dalam 2008 ni, byk kejadian suka dan duka, tapi ak rasa ak dah coretkan smua tu dalam post yg sebelum2 ni..so juz wanna say..thanks everybody for every single things that you have done for me..

ok..azam baru ak utk tahun baru ni...

1- maintain dgn kerja yg ak ada skarang
2- maintain dgn kereta yg ak ada skarang dan kalo leh jaga maintainance..ehehehe
3- perbaiki hubungan adik beradik angkat ak..now secara rasminya ak adalah anak ke 3 dari 4 orang adik beradik angkat..ahahah..lain bapak..mak asing..eheheh..
4- perbaiki hubungan dgn orang2 di sekeliling ak..as long as dorang tak cari pasal, so ak pun tak cari pasal la..tapi kalo benda kecik pun dorang nak ungkit dan pertikai..silela kelua dari hidup ak..ahahaha..
5- let go orang2 yg dah lama tinggalkan ak..kalo pas ni ada orang msg ke call, kalo agak2 ak tanye sapekah gerangan insan yg call tu ada 3 kemungkinan..
1- ak tak sempat copy number dorang..
2- ak dah delete number dorang..
3- ak mmg takde number dorang..
so kalo boleh jgn la tanye, "ko tak kenal ak ke?" dalam satu msg, then nak suruh teka2 lak..harap maaf la yer..ehehehe

ok..ni lak menda2 yg ak teringin nak ada dan nak wat utk tahun 2009 ni..

1- ak nak sambung master, tapi kalo duit simpanan ak pada bulan 3 berjumlah 3k baru ak consider..uhuhuh..
2- psp warna putih..(menghilangkan rasa bosan...eheheh)
3- laptop (ni optional la...)
4- ak nak upgrade bgk tu..kalo leh tambah sport rim ke..tinted ke..uhuhuh..

tu je kot yg ak terfikir stakat ni..ni wat blog pun time keja..heheh..bagus tul ak ni..jmpe di tahun baru....selamat tahun baru smua..=)

Tuesday, December 2, 2008

~if you have 1 hour more to spend, what will you do

smlm ak balik keja, kira cam awal gak ar ak sampai umah, then..ak tengok citer oprah..tajuk yg ak rasa cam best je dia katakan.."if you have 1 more day to spend, what will you do?"..dia berbual lebih kepada mereka2 yg telah meninggal dunia dan dia interbiu dengan balu orang2 tersebut..agak touching gak ar..tapi kalo tak silap ak atau lebih kurang ar camtu ar tajuk dia..so ak tukar skit masa dia dari satu hari ke satu jam...

if i have 1 hour more to spend, what will i do...
i will.............

1- solat taubat..eheheh..byk dosa nih..
2- minta maaf dan minta halalkan smua menda yg ak wat kat smua
3- ucapkan terima kasih pada semua
4- spend masa sorang2 sbb ak tak nak orang lain sedih

by the time ak wat no 4 tu, tetttttttttttttt...times up..time to go..ehehehe.. so hargailah setiap detik dan ketika bersama sesiapa saja yg kamu ada..bile2 masa je kita akan dijemput oleh pesuruhNya..wah..islamic skit..eheheh

Monday, December 1, 2008

~syukur

tak sangka lagi 1 bulan lagi kita akan menyambut tahun baru..so dalam tahun ni, ak sbnrnya tak ingat menda pe yg ak azamkan..eheheh..so ak mengambil keputusan utk listkan menda2 yg ak bersyukur sbb ak de utk tahun ni..

ak bersyukur sbb
1- ak takde sakit(even though ak ni de satu penyakit buta yg takleh diubati..eheheh)
2- ak de adik beradik angkat yg owez support ak dan owez concern about me, thanks kak marhani, abg im dan sorang lagi yg baru officially jadi adik ak..ahahah..alep..thank Q so much..smoga hubungan kita semua akan kekal sampai bebile, teringin lak nak amik gambar 4 beradik ni sesama..ehehe
3- ak dh berhijrah kerja yg lebih baik dan lebih mencabar, byk menda yg ak blajar kat sini dgn new enviroment ni..ehehe
4- ak dh jmpe sorang tmn yg ak rasa leh jaga ak sampai bebile, tapi tak tahu ar kalo dia sanggup ke tak kan..yelah..sape lah ak nih..eheheh
5- family ak pun cam dah best skit ar, sbb akak ak dah tukar kereta, yg sorang lagi tu pun dah takde ar wat hal, kira cam dah menolong family, parents ak pun sihat walafiat..
6- ak masih de kengkawan yg leh ak hangout, kengkawan tempat kerja lama, yg kat tmpt baru ni maybe take time skit ar kot dan mereka2 yg pernah jadi kawan ak ar..uhuhuh
7- ak dah de aset sendiri dan ak akan maintain pakai BonGeK ak..insyaAllah..

er..ak pun tak tahu pe yg ak syukur lagi..tapi yg pasti ak syukur atas kurniaanNya..lastly..thanks kepada smua..=)..er..later ak nak tulis azam ak supaya ak tau pe yg ak azamkan utk tahun depan..eheheh

Thursday, November 13, 2008

cerita ak

fuh....berabOk dah blog ak ni..ehehe..sorry ar blog..bz ar..tak sempat nak mengarang..ok..arini ak nak citer pasal life ak skarnag..(permintaan dari panedol..ehehe)

genap 1 bulan yg lepas, jam 6.30am(tak pernah2 bangun awal camni sejak dapat pas parking kat Xy**** dlu..uhuhuh) ak menguatkan diri utk bangun..bangun dari alam maya..menuju ke toilet dan mandi...sbb..?1st day keja kat tempat baru..ehehe..yer..ak telah mengikut jejak langkah rakan2 ku yg lain, meninggalkan Xy**** ketika mereka telah melakukan adjustment utk menenangkan hati yg membara ni..(kalo dorang wat awal skit adjustment tu, mungkin leh stay lagi kot...ehehehe)..ak menerima tawaran bekerja di institusi perbankan sblum raya lagi, time tu rasa seronok gak ar sbb tak pernah fikir pun leh masuk bank..sbb dorang kata bank byk advantagessss..dorang kata la..

so genaplah sebulan ak bekerja di jalan tun razak ni..selama sebulan ni, banyak gak menda dan cabaran yg ak telah alami, menda2 yg ak suka nak wat, menda2 yg tak pernah ak fikir nak buat, menda2 yg ak terpaksa nak wat, dan menda2 yg ak tak brape suka nak wat..uhuhuh..

menda2 yg ak suka wat..
- ak suka travel, dari KJ ke stesen LRT, dari LRT ke KLCC, dari KLCC ke jalan tun razak..kalo dlu ak drive terus sampai ke umah atau tempat keja, tapi skarang ni, ak akan melihat kerenah2 orang, main hujan, kena tension tunggu bus dan leh lepak2 kat KLCC jap..eheheh..

menda2 yg tak pernah ak fikir nak wat...
- ni lebih kepada kerja, dlu...slalu kagum tgk TL ak guna vi, dia main scroll menda2, then cari sini, cari sana time troubleshoot..kira giler gak ar..awal keja aritu, ak kena blajar vi..so kira kena wat menda2 tu gak ar..tapi bezanya, ak still tak master cam TL ak..uhuhuh..
- satu lagi, ak kena blajar informix, dlu dgr jan dgn jai citer pasal informix, tapi last2 ak kena wat, agak giler gak ar sbb susah gak ar nak faham coding dia, tapi nasib ar pernah wat PL/SQL..sbb coding dia lebih kurang gak..tapi cam lagi pening je..ehehehe

menda2 yg ak terpaksa wat..
- ak terpaksa wat report...ahahaha..kalo dlu tgk faizal wat report oracle tu cam best je, ni ak kena wat report guna vi editor tu, then kedudukan dia kena kira satu per satu..1st time wat, ak terkejut gak ar sbb kena wat camtu, last2 ak terpaksa besarkan font kat command prompt tu utk tujuan mengira..ehehehe

menda2 yg ak tak brape suka nak wat..
- kena cari kawan, kena start balik dari awal.. " hi, siapa nama, boleh kenal atau pun tidak..duduk kat mana, dgn siapa..ada handphone,apa no nya..boleh kah kita bersama...."...tetiba ingat lagu adam..ahahahahaha

so far enviroment ok la, cuma sbb takde geng lagi, so ak agak sunyi gak ar, terkenang kan dak2 kat tmpt keja lama..tapi tu menjadi semangat utk ak terus mara ke hadapan...kalo agak2 nak jmpe dak2 tu, msg..set time and date then jmpe...pastu leh ar lepak2 cam the good old dayz..eheheh..cuma yg tak bestnya bile kengkawan yg susah nak jmpe tu ar..aish..tu la cerita ak utk enrty kali ni..ehehe..chow..

Wednesday, November 12, 2008

aloooo

sekadar nak share..ni post yg pernah ak tulis dalam blog friendster dlu..terkenang waktu2 dulu..uhhuhuh..nntikan cerita ak esok..

“insan”

terpanggil aku untuk menulis sebuah kisah,
kisah yang sudah dijangka jalan ceritanya,
cuma tidak pasti apa butirannya,
serta pendukung watak ceritanya,
yang memainkan watak utama…

kisah ini bermula apabila semuanya bisu tidak berbicara,
semua memendam apa yang dirasa,
semua buntu memikirkan idea,
untuk menyedarkan dan membangunkan minda,
seseorang yang hanya diberi jolokan…"insan"..

"insan" ini dahulunya disayangi dan disukai,
menjadi rebutan ramai hati,
hingga membuat kebanyakkan dari mereka berkecil hati,
atas layanan dan persaingan yang diberi,
kemudian mula menjauhkan diri,
dan akhirnya mereka menyendiri…

"insan" ini petah berbicara,
perangai dan telatahnya mampu memecahkan suasana,
hanya dengan gelak tawanya membuatkan ramai terdiam seribu kata,
dan tersenyum melihat aksi dan gelagatnya,
kerna mereka tau "insan" ini banyak tanggungjawabnya,
dan bila "insan" ini gembira antara maksudnya,
dia senang bersama kita hingga dapat melupakan sejenak masalahnya…

Namun…
masa mengubah segala-galanya,
"insan" yang disenangi berubah sekelip mata,
hingga mereka yang mengenali dirinya,
turut mengakui semuanya,
mengakui dia bukanlah dia,
mengakui mereka sudah tidak mengenali dirinya,
lantas mereka tertanya sesama mereka,
kemana semua suka dan duka,
yang pernah ditempoh bersama..?
kemana semua janji sahabat setia,
yang pernah diungkap diawal perkenalan kita…?
adakah ianya telah terkubur menjadi memoribilia?

adakah benar kata-kata mereka,
orang yang kita kenali hari ini,
tidak semestinya kita kenal esok lusa?
orang yang kita sayang hari ini,
tidak semestinya pada masa hadapan terus menyayangi kita…?
diri ini hanya mampu berdiam dan bertanya,
adakah ianya benar semuanya,
atau hanyalah kata-kata,
kata-kata dari orang yang kecewa…

bagi mereka yang masih mengganggapmu sebagai taulan,
menyeru sedarlah wahai "insan",
masih jauh titian perjalanan,
mungkin sekarang kau sedang lena dibuai mimpi,
mimpi yang indah ditemani bidadari,
atau mungkin kau yakin yang dirimu sudah utuh berdiri,
tidak perlu sokongan mahupun teguran peribadi,
kerna kau mampu lakukan semuanya sendiri,
dan masih yakin dirimu mampu mengharungi,
setiap cubaan dan dugaan tanpa perlu ditolongi,
oleh mereka yang kamu kenali..

jika itu apa yang tersemat di sanubari,
harapan tinggi di suatu hari,
janganlah pula bila kau sedari,
dari mimpi indah yang bertukar ngeri,
semuanya sudah di jauhari,
ketika itu tidak gunanya ditangisi,
air mata darah pun pasti tidak menghidupkan kembali,
perasaan mereka yang telah kau lukai,
ikatan persahabatan yang telah lama kau lupai…

fikir-fikirkanlah wahai "insan" yang disayangi,
jangan pula kau menyesal di lain hari,
kerna sekarang pun kita kurang berkomunikasi,
utusan pesanan pun jarang kau utus kembali,
hanya doa tidak putus-putus dipanjati,
agar kau sihat sejahtera dan sentiasa diberkati,
fikirkanlah dan bukakanlah hati nurani,
sebelum kita dipisahkan mati,
yang tiada siapa tahu bila kita akan dikunjungi,
kerana semua ketentuan illahi…

Tuesday, August 12, 2008

~B.o.S.a.N~

bosan..
tu words yang paling sesuai menggambarkan ak pada ketika ini
bosan nak wat keja
bosan nak berfikir
bosan nak tido
bosan tgk tv
bosan menaip post ni
ahahaha
kesimpulan...
b.o.s.a.n

Wednesday, July 23, 2008

~giLerRRrrr

skarang ni jam 11.09pm..ak still lepak kat ofis, teman dak ofis ni, nnti cian lak dia balik sorang2..uhuhuh..juz nak kata, tak best ar duk 13th floor ni..24 seven wat keja je..nak bukak blog pun cam tak feel dah..kenapakah..?uhuhuh..apada..kenapakah rasa camni..dulu rasa cam banyak je cerita, tapi sekarang cam nak merapu je..dah ar..ak tak tahu nak tulis pe dah..mari cari web2 yg best2..eheheh..chow

Thursday, July 10, 2008

~ak

bosan..
kenapa?
pindah tempat..
tak selesa
mungkin pada mulanya
tapi
hingga kini
rasa tak best
ak..
masih menunggu
mungkin
harinya akan tiba
tapi pastinya bukan arini
atau esok
kerna masih jauh perjalanan
pasrah..

Monday, June 30, 2008

~ikatan

Ak terfikir, sepatutnya bila sesuatu ikatan dah terjalin antara kita dan seseorang, ikatan itu akan menjadi kuat dan kita akan lebih menghargai ikatan yang terjalin, dan bila kita mengalami kesusahan, kita tidak akan teragak2 utk mencari mereka yang kita rasakan mempunyai ikatan yang istimewa itu utk membantu kita..kerna..bagi ak, ikatan itu bukan hanya sekadar pada nama, tapi pada maksudnya…

Tapi kadang2 kerna kita hanyalah insan biasa, insan yang mudah lupa pada asal usul kita, insan yang mudah lupa bahwa ikatan yang dahulunya terjalin antara kita, janji2 yang pernah diungkap bersama, insan yang kadang kala mudah terasa, bahwa kadang kala jika kita terlalu bergantung kepada dia, kita akan menyusahkannya..atau mungkin terlalu banyak memakan budi, dan merasakan harus menjauhkan diri dari bertemu..?

Adakah ikatan hanya bermakna tika kita gembira, dan tatkala duka kita tanggung sendirian? Adakah ikatan itu hanyalah kata-kata yang tiada pengertiannya..?atau mungkin seseorang itu mengharapkan lebih dari apa yg boleh diharapkan?ntah la..hidup ni penuh dgn persoalan yang simple tapi bile difikirkan secara mendalam, ia akan menjadi complexs..mungkin perlu takes things easily..hmm..bulan yang penuh dgn cabaran dan dugaan..ak nak enjoyyyyyy..tensionn siottttttttttttttttttttttttttttttttttt……………

Monday, June 2, 2008

~mY besT fRiend weEdiNg~

khamis lepas..tanggal 29 May..my best friend..ummi syarni telah pun melangsungkan perkahwinannya di changlun kedah..majlis tu di pihak perempuan ar..tapi ak tak dapat nak join..sbb wat ari khamis..mane de cuti..uhuhuh..so ak g ar majlis yg dilangsungkan oleh pihak lelaki yg diadakan di kg seterus..perak..ehehe..



ak bertolak ke sana pada hari sabtu..1st thing 1st..g isi minyak..for the 1st time, tangki minyak ak full..kira agak full gak ar..RM100 masuk perak..dan time tu gak ar ak topup touch and go..ehehe..



perjalanan ke sana agak mencabar gak ar..ye ar..ak tak pernah masuk perak, maksud ak, tak pernah drive ke perak..so tak tahu pun jalan kat sana..nasib ada bawa tukang tunjuk jalan..ehehe..perjalanan ke sana makan masa 2 jam lebih ar..sbb ak bawa kereta sentimental style..ehehe..

time kami sampai sana, dalam jam 2 petang, dorang dah abis bersanding dah, kiranya g isi perut yg lapar je ar..ehehe..makanan dan minuman ak tak amik gambar, segan ar..ehehe..tapi sedap ar..duk lepak kat umah orang tu dalam 1 jam je, then g melancong kat tempat lain..ni gambar kami berempat..



after abis bersesi bergambar..ber dan ber..ehehe..kami pun merewang ke tempat lain..destinasi seterusnya...lumut..dah lama ak tak g lumut..dah lama dah ak tak g sana, last time masa ak g 4 tahun lepas..uhuhuh..jeti kenangan bersama mereka..sedih2..uhuhuh



tak leh nak amik gambar bebanyak..sedih2..sentimental la plak..uhuhuhu..lepak2 kat sana, sambil bli makanan ringan, then gerak ke batu lapan..tido sana..malam tu makan ayam hutan dan ketam..1st time gak ar makan ayam hutan, daging liat tapi sedap..uhuhuh..

pagi ahad tu, ak g menara condong pisa..ehehe..ni gambarnya..



so pe lagi..bergambar ar..eheheh..bukan senang ak nak berjalan2..eheheeh..








2 hari ak merayau perak..best giler, balik hujan..penat..letih smua..tapi yg paling best sbb dapat release tension..uhuhuh..yg ak kagum gambar2 ni..

1st pic-min de skolah sendiri..bro..ko tak pernah citer pun kat ak ek..uhuhuh



2nd pic..babi membonceng motor..btul..wa tatak tipu sama lu..ce korang tgk..

Thursday, May 29, 2008

~skadar nk share..uhuhu

TAURUS MAN


A quiet simple man who can do something unexpected to
shock you. Taurus man
mostly medium tall, strong with good health, good
strong body. When he
talks, he likes to turn his head to one side on one
direction. His body will
be quite straight, facial structure tend to be square
shape more than other
shape. His eyes sparkle with liveliness.

Even when he is in love, he is still a free wild bird.
He is a sand in your
palm, the more you want to hold it, it will slip out.
If you stand and hold
it still, it will stay that way. Don't set the rules
and draw a line for
him, he will not stay.

When you are with him, he will think only of you. But
an hour later he could
change his mind. He is very patient with other people,
but very impatient
with himself. His world always turning and it will not
stop just because he
loves you. If he up sets, he will show it right away.
If something has gone
wrong, he will blame his own carelessness instead of
blaming other people.

He sincere to his friends even to some friends he does
not like. He likes to
do odd things and surprise other people. He could be
fully dress in a nice
suit and jump in the pool. He could slap your back so
hard just to make you
turn around to see he has flowers in his hand. He
never want to get too
close with anyone for he thinks living in reality is
living by yourself.

He does not care what people think when he behave
weird. He could be walking
bare feet and laughing at people who laugh at him and
think they are so
narrow minded. He does not likes to follow conformity,
but always want to
search for new ventures, new mystery. He will interest
in a life of a
millionaire as much as a life of an old man selling
newspaper on a sidewalk
vendor.

He like to search and analyze people and things. He
will analyze his friends
or his girl friend, and once the mystery is gone, he
will search for new
puzzle to solve. He can not easily understand thing,
so he will gradually
learning about you till he fills up all his questions.


He knows so many people ,but he has a few friends. He
looks for quality
friends than quantity friends. He will be close with
some friends shortly
and move on. He always feel lonely even surround by
many people. He could
create his own little world, and sometimes no one
would understand him. He
looks only for future and he thinks he lives for the
future. He may wonder
how many people think like he does, but he does not
want to be like the
others.

A man with a conflict personality. He is a cool,
understanding, able to work
well, and very artistic. Taurus man could be an
artist. He could shock you
as much as he is able to clam you down when you up
set. He is a free spirit
who likes venture, but when he wants to be alone, do
not touch him but to
let him be. He won't disappear from the crowds too
long, he will be back.

He will give you straight forward opinion or comments,
but will never advice
what he thinks you should do. He does not like people
to tell him what he
should do too. He thinks each individual dreams and
thoughts should be very
private. He will use his brain not his body strength,
so he will let other
guys compete. He has a certain satisfactory in life
and hate to force
himself in competition. He may seems careless, but
actually he is a thinker
and a stubborn one.

He sees anythings in details and not easily trusted
people till he thinks he
knows them well. You can just smile and he will think
why and what are you
smiling about, and if you are pretending. Once he
trust you and accept you
as a friend, no one can says other wise to change that
for he will not
listen to gossip. He will be honest and sincere to his
friends.

He hates lies, so he will not tell you lies. If he
finds it is necessary to
lie, he will find other ways not to tell you or avoid
telling you anything.
If he really has to lie, you will never be able to
tell that he is lying. He
can really keep secrets, so you will hardly know that
he is a lonely soul.

If you want this kind of guy, you have to be an
interesting person. He has
to be curious about you. Hell for him is "No Freedom",
so if he marry you
then you should know it is the biggest decision in his
life. Always be
interesting, then you could have him beside you.

Wednesday, May 28, 2008

~tag Lagi..uhuhuh

tgh bosan2 baca blog..then nampak ar panadol 7 eleben ni tagg ak..so ak jawab ar dlu yg ni eh..eheheh

1)You're really upset, who is the first guy you'll go to?
- those who i called bro...uhuhuh..

2)If someone liked u right now, wld u want them to tell u?
- harus ar..kena cakap wow..ehehehe..

3)Does it matter to you if your boyfriend/girlfriend smokes? Why?
- er..gf ek?kisah2..tak elok utk pompuan..eheheh..

4)Last person you texted?
- abg ak..

5)What's something you MUST do before you die?
- ntah..tak fikir lagi..ahahah

6)When is the last time you went out of the country and where?
- takde..

7)Who was your last received call from?
- Lisa..dia order nasi lemak..uhuhuh

8)What are you doing tonight?
- tonight ek?er..tido ar..ehehe

9)What are you looking forward to?
- short term : ntah..uhuhuh
- long term : modified kereta..eheheh

10)Have you ever been on a roller coaster?
- tak pernah

11)Do you care what others think about you?
- terpulang ar, kalo dia leh dgr pe yg kita ckp, so kita dgr ar pe yg dia nak kata..ahahaha..any re

12)Do you take showers at night?
- Normally not...sblum maghrib yer mandi..ke selepas ek?ahahaha

13)Name the best person who could cheer you up?
- ntah..ak pun tak tahu..ehehe

14)Have you been to New York City?
- Langsung tak pernah

15)Who is the last person you added to your contacts list in your phone?
- Lisa kot..dia tukar no hp..ahahahaa

16)What is the name of your cousin's best friend?
- harus ar tak tahu..=P

17)What did u do yesterday?
- keja..

18)Whose house did you last go to?
- last ek?ak pun tak ingat..dah lama tak menyinggah umah orang ni..ehehe

19)What is the last movie you watched?
- 40 hari bangkitnya pocong..eheheeh

20)Do you believe that you can change someone?
- yup..ak pernah ubah sum1 yg tak percaya pada kawan..skarang ni, ak antara best friend dia..ahahah

21)What are you going to do after you do this survey?
- sambung baca blog lain..ehehe

I'm tagged
1- min
2- lica
3- nany
4- kasut
5- mhani

Tuesday, May 27, 2008

~bayar parking

utk 1st time dalam sejarah ak bekerja kat company ni..ak kena bayar parking time masuk keja pagi..sejarah ni dikira pas ak berpindah ke rumah sewa bulan 12 tahun lepas..sblum2 ni takpernah fail utk datang sblum palang tu tertutup, hari ni je..aish..knpe arini tak sempat..uhuhuh..sedih2..ak ingatkan hari ni ak mulakan dgn sumthng yg tak best, tapi rupa2nya..ak dapat borak dgn my twin bro..tu dah cukup dah utk cover back menda2 yg tak best..uhuhuh..ni ada lagu best ak download malam tadi..uhuhuh..tapi lagu dia tak dapat nak upload ar..nnti ak cari video dia tapi..ni lirik dia..sedap giler lagu ni..uhuhuh..hayati ar..=)


Ada Untuk Mu
by Nubhan

Di sana pungguk menanti
Mengharap bulan membalas rindu di hati
Di sini aku berdiri
Menunggu penuh dengan kesabaran
Tanpa manis madah
Janji yang puitis
Tuk persembahan
Hanya ketulusan
Sekeping hati suci

Aku Berikan kasih
Kalau itu yang kau mahu dari ku
Aku Berikan cinta
Untuk membahagiakan hari mu
Aku Sayang dirimu (menyayangimu)
Biarpun nafas ku sampai terhenti
Akan ku kota janji kita
Mendirikan Taj Mahal cinta
Seteguh kasih Shah Jehan kepada Mumtaznya

Terasa indah pabila berdua
Semakin tiba saat bahagia
Merai cinta kita

Lagu : Zeti Akmar
Lirik : Abie Abdullah

Thursday, May 22, 2008

Tuesday, May 20, 2008

Top 5 Presents I wish

tagged..tagged..tagged..ahahaha..apekah..?seperti yg dijanjikan..ehehehe..

LIST OUT TOP 5 PRESENTS YOU WISH FOR & THE REASONS FOR YOUR CHOICES

1- sony vaio notebook..
warghh..cantik giler..tapi ak tak servay lagi detail dia..tapi lebih kurang camni ar..sbbnya..?dah lama nak tukar notebook, tapi tak berkesempatan..eheheh..



2- sony psp
warghh jugak..dlu naik bus g keja, so sepanjang perjalanan tu takde menda nak wat, kalo dapat menatang ni..terhibur ar skit..tapi tu dlu, skrang pn masih berminat walaupun dah tak naik bus g keja..eheheh..



3- CK perfume..
warghh..perfume ak dah nak abis..hadiah birthday tahun lepas..uhuhuh..



4- Nokia E90 Communicator
warghh lagi..ak nak tukar phone baru..yg ni ak minat..uhuhuh..dah xmo pakai sony dah..ishk3..



5- jam tangan
er..utk yg ni lak, ak suka yg de analog dan digital skali..kira dalam jam tu ada dua2 function ni ar..uhuhuh..gambar, ak tak jmpe lagi, tapi ak pernah ar pakai jam tu..eheheh

THE PERSON WHO TAGGED YOU IS
MMMISA (Mohd Muhaimin Mohd Isa)..ahahah..ak orang 1st yg berjaya teka nama singkatan tu..tu sumber dari dia sendiri ar..=P)

5 IMPRESSIONS OF HER/HIM
1- orang giler..(ahahaha..in a positive way ok..=P)
2- jiwang karat..(bro..ko kena admit menda ni..orang lain pun ckp menda yg sama..=P)
3- suka gelak..(satu ofis leh dgr, yg pakai headphone pun leh distract dgn gelak dia..ahahaha..=P)
4- best giler (er..camne nak elaborate ek?best ar..=P)
5- kerek (ahahaha..yg ni btul..ko mmg kerek..=P)

MOST MEMORABLE THING SHE/HE HAS DONE FOR YOU
Penyegong tetap bahu ak bile selisih kat mane2..sampai skarng tak jmpe pengganti..uhuhuhu..

PEOPLE YOU WANNA TAG
1- lica
2- nany
3- kasut
4- ch0ch01ic
5- mhani

Thursday, May 15, 2008

~40 Hari Bangkitnya Pocong~



movie utk minggu ni..ak g tgk 40 hari bangkitnya pocong..kagum..tu ayat yg leh ak katakan pada cerita 40 hari bangkitnya pocong..banyak aksi2 yg tak disangka2 klua, dan paling horror bagi ak ialah, time Jess (lakonan Sabai Morscheck...<- ni ak search ek..eheheh)jumpe 3 mayat dalam satu bilik berbungkus..perghhh..ngeri siot..

overall citer dia best ar..kira watkan kita banyak berfikir, dan best sbb citer dia related antara satu sama lain..so kita mmg kena follow jalan cerita dia..uhuhuhuh..abis tgk movie, aktiviti biasa ar..makan..ahahaha..later ak akan jawab tag bro ak..Top 5 Presents I wish..so chow..

Thursday, May 8, 2008

~forbidden kingdom~


last night, ak dgn dak2 ofis tgk forbidden kingdom, citer yg melibatkan 2 hero yg ak kira salute ar, Jacky Chan dan Jet Li..double J..ahahaha..cerita dia banyak cerita berantai, kiranya kalo kita bukan peminat cerita cina, kita mungkin tak faham sangat pe yg berlaku, dan the best part is, orang2 cina ni speaking English..ahahaaha..dan leh dikatakan 1st time ar ak dgr Jet Li speaking..uhuhuh..bagi ak yg minat martial art, mmg best ar tgk, sbb time double J ni berlawan sesama dorang, mmg superb..dan klua dah jurus2 dorang..cayolah..ahaahah..

overall cerita dia menarik dan best ar..ak cadangkan utk g tgk ar..bile balik umah, ayat2 ni bermain2 kat fikiran ak, so ak taip ar kat hp..


...kadang2 tu kita menjadi bodoh disebabkan seseorang..
kita wat menda2 yg tak masuk dek akal dan fikiran..
dan kadang kala, suara, senyuman dan tangisannya
membuatkan kita lupe sekejap akan bebanan yang dipikul...
persoalannya.."mengapakah..?"...


kalo nak dikaitkan dgn cerita forbidden kingdom tu, ayat ni kena bile Jason tu kiranya cam bertindak bodoh ar utk dapatkan air suci yg dikatakan boleh wat orang immortal sbb time tu Jacky tgh injured giler kena panah..mungkin ke kita akan bertindak bodoh utk someone yg kita baru kenal..?atau mungkin sbb dia berguru dgn Jacky, so dia cam patuh ar pada guru dia..atau mungkin sbb penulis cerita dah wat cerita camtu, so kena berlakon je ar..ahahaha..in reality..mungkin ke kita akan wat camtu utk someone yg baru kita kenal..?na mungkin hei inspector sahab...na mungkin hei..ahahahah..bak kata abg bil..a lu pikir ar sendiri..ahahah..chow

Tuesday, April 29, 2008

Confession

confession ini adalah dari seseorang yg pernah hadir dalam hidup ak..bile membacanya, tiada sebarang perasaan pun timbul di hati ak, kenapa..?ntah..ak pun tak tahu..masih mencari jawapannya..

~hmm.. aku baru je rase kehilangan.. kehilangan bende yg mmg bukan sepatutnya milik aku, dan xpatut ada pada aku.. now, it's gone.. gone for good.. patutnye aku x patut regret.. cuz wut i eva wanted b4 diz is benda tu ada kt mane dia patut ada.. bukan dgn aku..aku x regret benda tu pegi dari aku.. sepanjang dia ade ngan aku, x skali pon aku rse dia ada dgn aku.. dat thing mmg patut pegi dari aku.. pegi jauh tinggalkan aku.. tp jauh mne pon die pegi, aku still leh nmpak dia.. benci.. marah.. terkilan.. kecewa.. dia wat aku rase sume tu.. dia slalu wat aku kusut. but, on my 2nd thought.. ble aku da jd rasional.. aku ok je.. pasrah.. da mmg bukan dia milik aku.. aku simpan pon x gne.. wat semak je.. bsides, xde perkara menarik pon slame dia dgn aku..~

mungkin dalam sesuatu perhubungan, kalo kita terlalu mengharap pada kesempurnaan atau mengharap lebih dari apa yg patut, hubungan itu tidak akan berjaya...mungkin jika kita terlalu memberi sepenuh perhatian kepada seseorang akan membuatkan seseorang itu merasa rimas dan terasa dikongkong, mungkin jika kita jarang bermsg, kita akan dilabel sebagai seseorang yg tidak menghargai sesuatu perhubungan dan mungkin perlu utk kita terlalu berhati-hati ketika membuat sesuatu keputusan yang melibatkan ikatan perhubungan..

words of the day
~..mereka yg kita kenali hari ini, mungkin tidak akan kita kenali esok, hargailah setiap detik dalam sesuatu perhubungan sebelum ianya hilang, hargailah setiap perhubungan yg dijalin dan jujurlah pada setiap ikatan itu..~

Sunday, April 27, 2008

~biRthday aRe Q~

Hari ni, genap 23 tahun ak di bumi yg nyata ni..pelbagai kerenah dan ragam orang telah ak lihat, dan ak pasti, tak semua kerenah dan ragam telah ak saksikan..sepanjang 23 tahun menjalani hidup sebagai seorang insan..banyak yg telah ak pelajari, ramai yg telah menjadi kawan, teman, sahabat, insan2 istimewa termasuk adik, abg dan kakak angkat ak..hidup ini menjadi lebih bermakna dengan kehadiran kalian..terima kasih kepada kalian sbb menyokong dan memberi nasihat tatkala ak memerlukannya..banyak sebenarnya nak ak katakan, tapi ak tak tahu camne nak mulakannya..1 je harapan..moga ikatan yg terjalin antara kita akan kekal selamanya..ketahuilah..bahawa setiap panggilan yg ak berikan adalah ikhlas dari ak dan itulah harapan utk ikatan yg terjalin..jiwang la plak..uhuhuh..
word of the day
~..kita takleh paksa orang utk menerima kita, utk menyayangi kita, utk memahami kita dan tidak salah utk kita memberi dan tidak mengharapkan balasan daripadanya..~
ak dah 23 oittt...ahahaahahah..chow..

Thursday, April 24, 2008

~conngkak~

Lisa....Lisa...uhuhuhu..ak bukanlah menyebut nama jiran sebelah ak kat ofis, tapi ak cuma terbayang semula kanak-kanak yg dipanggil dalam cerita congkak..ahahaha..yes..ak berjaya gak tgk cerita tu setelah sekian lama menunggu..eheheh..overall cerita dia best ar, adegan suspend yg kebanyakannya dah leh budget sedikit sebanyak watkan cerita tu kurang menarik..tapi cam best gak ar..filem melayu tu, sape nak sokong kalo bukan kita..ahahah..

cerita pasal ofis lak..sejak dua menjak ni, ak tgk ofis cam hilang seri, kebanyakan pun cam tak best je wat keja..uhuhu..kena cari kekuatan ni utk berperang..ahahahaha..ak pun cam hilang idea nak tulis pe, dan rasa cam takde menda yg menarik utk disharekan..minggu ni adalah minggu stress sedunia..smua orang stress termasuk ak..ahahah..tu je kot..later kalo de cerita2 menarik..akan ak post dalam blog..doakan ak dapat kekuatan utk terus berperang....chow..

Wednesday, April 16, 2008

tabah

kau..
membuatkan hariku begitu indah
membuatkan masa pantas berlalu
membuatkan ak tak menentu
siang malam mengingatkanmu
akan perjalanan ceritera bersama
saat-saat kita bersama
tapi..
ak berasa terancam seketika
kerna
siang malam asyik memikirmu
kau yg dulu madu menjadi hempedu
sedikit demi sedikit memakan diriku
nasib ak tidak leka beradu
kini..
ak perlu berjauhan darimu
seboleh-bolehnya tidak mahu bertemu
mencari alternatif aktiviti
utk mengisi kekosongan hati
mungkin itu cara terbaik
selamat tinggal PS2..

Monday, April 14, 2008

Gala Night

sabtu lepas company ak..eh silap, company tempat ak keja wat dinner..ni kali ke-2 ar utk tahun ni ak attend dinner..uhuhuh..compare dgn dinner kolej ak, mmg lain ar, sbb dinner kolej, dah biasa dah dgn flow dia, tentatif program smua, tapi dinner ni, tentatif dia jauh beza..

btw..dinner tu kat sheraton imperial hotel, kat kl..dan sebagai anak jati kl..ak harus ar tak tahu jalan..ehehhe..so ak pn follow ar officemate ak..sampai2 je kira tak seperti yg dijangkakan ar, bagi ak, agak lambat ar, so planning utk 10 orang satu table tu tak menjadi..last2 main masuk je..uhuhuh..

gambar makanan yg sempat ak amik, yg lain dah masuk perut ar..uhuhuhhu..



overall majlis ok, cuma ada certain part yg ak rasa cam tak kena, biasa ar, takde menda yg perfect kan..ehehehe..ni antara gambar2 majlis yg sempat ak amik..benda yg ak rasa paling best utk majlis tu ialah, bergambar dgn all of my bro..cuma ada sorang tu je ar takde..so cam kureng best skit..uhuhuh..

~me and bRo roZman~

~me and bRo miLo~

~me and zaid~

~me and shaQ~

~me and akmal~

~me and kam~

~me and nany~

~me and lisa~

~gambar reramai~

ni lak cabutan bertuahh..ahahaah.ak rasa bertuah sbb dapat cabutan..walaupun hadiah tak best mane, tapi ok la..ehehehe..

~0288~

pas abis dinner, lepak sampai kul 6.30am..ahahah..boyz night out versi 2..chow..

farewell ziela

Jumaat lepas, sorang lagi officemate telah meninggalkan office, cam pelik je ayat tu, ahaahah..takpe2..as usual kitorang wat farewell party..dan the fun part is, prank orang..ahahaahahaha..tapi..ada tetapi disini, disebabkan yg nak blah tu perempuan, so kitorang menggunakan pendekatan yang berbeza ye tuan-tuan dan puan-puan, kami tidak menggunakan belon mahupun sisa-sisa kumbahan utk ditampal mahupun dibaling ke orang, kami menggunakan tektik yang pada awalnya kelam kabut sbb tapi hasilnya leh tahan ar..eheheh..

Pendekatan yg kami maksudkan…jeng..jeng…adakah kami akan membelikannya pakaian sebagaimana pakaian jai..?tukar tempat park kereta si mangsa..eheheheh..plan dia camni, kami amik kunci si mangsa, then alihkan tempat parking dia ke tmpat lain, kat driver seat tu letak ar hadiah utk dia, konon2 nak coolkan dia ar..ehehe..

Sebab ak kata awalnya kelam kabut ialah, nak amik kunci dia, dah kata nak alih tempat dia park kereta, so kena ar de kunci kereta, eheheh..ramai2 ni kalut sbb tak dapat nak amik kunci tu, Mr Z (bukan nama sebenar) dah pening2 dah sbb tak dapat lagi kunci, nasib Miss A (bukan nama sebenar gak) panggil si mangsa ni, so Mr Z tu dapat ar amik kunci dan membawa lari keretanya dengan bangganya..ahaahahah..

Pastu, kami pun kelua, mencari dimana tempat parking si mangsa, pada masa yg sama, Miss N dan Miss E bersama2 menunggu dengan sabar di level 6..tempat penyembunyian utk menyembunyikn kereta si mangsa..ehehe..time tu dah jam 5.15pm..ingatkan mission fail, nasib gak ar dapat kenakan..ahaahah..

Gambar2 kejadian..ehehehe..

~2 mastermind~

~pencurian kah..?~

~camne nak wat ni..uhuhuhu~

~farewell gift~

Pagi isnin, sebelum ak menulis warkah ini, ak pun menanya ar rakan2 yg berada pada hari kejadian, dan terbukti..mission fail..uhuuhuh..nak tau kenapa fail…?teruskan membaca..ehehe..camni..perasaan tak lumrah kita, kalo kita letak kat tmpat yg mmg kita biasa letak, dan tetiba menda tu beralih tempat, sure2 kita akan terasa sumthing, nak2 lagi kalo kita mmg terasa kita diancam…(sebab sebelum ni dak2 yg last day smua kena prank)..ahahahah..so kes sama ar cam si mangsa ni, kunci yg dicuri eh silap, yg diambil tidak diletakkan ditempat yg sama, kira kes kelam kabut ar..ahahah..dan satu lagi sbb mission fail yg ak takleh terima..arghhh….si mangsa sendiri tak ingat dia park kat ne..uhuhuhu..betapa marahnya beta..asal2 dia park kat level 1, kami alih ke level 6, dia lak fikir dia park kat level 4, so sepatutnya dia jalan 5 tingkat ke atas, dia juz jalan 2 tingkat je..marah tak marah ak ni..lu fikir ar sendiri..uhuhuhu..

Thursday, April 10, 2008

boyz nite out

along lai
kan pa pa
pa pa bu zai jia
wo qing along qing zuo xia
gei ta yi bei cha

eheheheeh..dah lama ak tak dgr lagu kanak2 tu..tapi version dia dah tukar kepada along..sbb..tgh malam tadi ak tgk ah long ptd ldt..mmg worth it ar tgk tgh malam..belum cuba belum tau..sudah cuba hari2 mau...ehehe..overall citer dia best giler, banyak scene yg lawak dan jalan cerita dia pn cam best ar, msg clear..

after dat, ak dgn dak2 ofis g lepak kat khalifah sampai 4.45pagi, yg tu bukan sengaja lepak, tapi terlepak sampai 4.45am..so zaid pn come out with good plan utk pagi tu, park kereta ak kat ofis time nk balik tu, then lepak umah dia, siap2 dari umah dia and g ofis pagi tu..

overall ari yg best ar sbb dah lama dah tak wat keja giler, tido dalam 2-3 jam je, then sambung wat keja, btw..ak dan zaid sampai sharp jam 8.30am..ehehehe..arini de farewell party, later ak citer lak pasal farewell tu..oraite?chow..

Tuesday, April 8, 2008

bros before hoes

ak baru dapat kata2 tu dari ofismate ak, time tu dia pelawa ak spegetti, then ak ckp ak de date yg padahal tgh tgk coding jab, dia ckp ar "bros before hoes"...ak yg pandai BI ni pun tanye ar smula menda maksud dia, dan dia pn bagi ak satu link ni..time tu ar ak terfikir, ada gak phase utk menda2 tu ek..uhuhuh..

ak suka maksud dan cth ni..."the law stating that always keep your buds before the significant other.."..ahahah..tu ak sangat sokong..my bro owez be my 1st priority..boy rulez..ahahaah..

Thursday, April 3, 2008

~sesi berFikiR~

last night, ak klua tgk wayang dgn dak ofis, citer gone baby gone..leh tahan ar citernya..ni serba sedikit ar kupasan dari pe yg ak dah tgk..uhuhuhhu..


cerita dia agak menarik ar, dan membuatkan kami berfikir setika pasal tindak tanduk seseorang..at 1 point, ak teringat kata2 dari sorang insan ni.."matlamat tak menghalalkan cara"..nak tau kenapa insan tersebut berkata demikian?kerna, walau pe pn matlamat baik yg kita ingin lakukan, tetapi dengan cara yg salah, ia still salah..itu pemahaman ak ar, tapi dari satu perspektif yg berbeza lak, berbaloi tak benda yg kita wat tu if we follow the rules..macam dalam cerita ni, hero ni membongkarkan rahsia penculikan yg dilakukan oleh bekas ketua polis kepada polis negeri, tetapi niat asal bekas ketua polis itu adalah utk menjaga bdk yg terbiar dari ibunya yg kaki dadah..

dari segi moralnya, hero ni nak mengembalikan semula anak kepada ibu, kira cam kisah jejak kasih ar, tapi bile anak tu dah kembali ke ibunya, kehidupan hidup anak tu terbiar, tak seperti hidup bersama bekas ketua polis tu, yg leh menjanjikan pelajaran dan kehidupan yang lebih baik..kat sini ar term "matlamat tak menghalalkan cara" tu dipraktiskan oleh laki tersebut, dan kat sini lak pulak timbul isu, "berbaloi tak ikut benda yg kita wat if we follow the rules"...?

ahaha..so kesimpulan yg ak leh wat, kadang2 tak semua benda yg kita sangkakan baik tu adalah baik, dan tak semua yg kita sangkakan buruk itu buruk, cuba lihat dari 2 sudut yg berbeza iaitu positif dan negetif, dan tak semestinya kita ikut peraturan boleh menjanjikan kebaikan dan melanggar peraturan akan mendatangkan keburukan, kerna rules made are to be broken..rules manusia ar, bukan rules agama..uhuhu..tapi sebagai orang yg beragama Islam, kita kena pasrah akan segala dugaan yg diberikan olehNya, tu yg membezakan kita dengan yg lain..

selamat beramal dan renung2kan..eheheh...chow..=P

Wednesday, April 2, 2008

last day jai

Smlm last day jai..sedih..?harus ar..knpe?ntah..banyak sangat kot reason kenapa sedih..sorang2 blah,last2 ada apa dgn x*****..?uhuhuh..aish forget the sad part 1st, ak nak cerita part yg pelik tapi benar..part nak prank jai tapi tak menjadi..dah de dah iktibar yg boleh ak jadikan sandaran utk kenakan mereka2 yg akan blah pasni..uhuhuh..eh ak de ckp ke ak nak kenakan dorang?ak tak ckp kan..ahaahah..

Ok ar, ni ramuan2 yg digunakan utk prank jai yg tak menjadi tu..

Roti expired
Air basuhan baju
Belon pelbagai bentuk(kalis pecah..baling gerenti tak pecah..uhuhuhhu)



~bahan2 prank~

~belon kalis pecah~

~kulit tebal~

~ahahaha~

~hasil akhir~

video besar sangat ar nak upload, dah ar wat blog kat tmpt keja..huhuhu..later ar ek..=P..

yg ak tak puas hati tu, belum lagi kena tu, dah kantoi dgn jai..nak tau camne leh kantoi..cube korang tgk email ni..arghh...geramnye ak..uhuhuhuh..

~click ar gambar tu utk besarkan dia~

tapi cube korang bayangkan kalo belon air yg diwat tadi tu dibaling ke jai..mesti ar melantun2 kan..?dah tak pecah..silap aribulan leh jadi cam bola sorang bdk tu yg slalu tok ketua slalu main..ahahaha..

ni la gambar belon yg tak pecah tu..geram2..uhuhuhhu..takpe ar..1st time for everything..=P..


~belon yg tak pecah~

~geramnyeEEeee~

~ini sepatutnya berlaku~

kepada jai..moga ko sentiasa ingat kat kitorang..tu je permintaan terakhir..uhuhuh..dan slamat di tempat baru nnti..=)

Tuesday, April 1, 2008

Majlis Makan Malam Rasmi Kolej 12

30march yg lepas, ak jon dinner kolej 12 kali ke 6..kalo tak silap ar...ehehe..attend as jemputan alumni, majlis ok ar, makanan pn ok, smua kira cam nice ar..syabas utk pengarah dan team penggerak..ni antara gambar2 yg best..bagi ak ar..ehehe..

~alumni-alumni a.k.a mantan yg datang~

~gambar best~

~gambar lagi..ahahah..~

~ak interframe ke dorang?ahaah..~

~Q~uncle~his wife~by~

~4 beradik~

~my abang and i~

~me and my sis~

~me and my twin bro~mamat~

~me and my bro~findiy~

~Q~kak syue~din~

~din~Q~rizal~

~safuan~Q~abe~

~din~Q~fana~rizal~

rasa cam best lak g dinner tu, sbb time tu ar dapat kumpul smula dak2 ni..susah bile masing2 dah de kerjaya sendiri..pas abis dinner, klua lak reramai smpai 3 pagi..ahaha..pe2 pn..thanks for the night..chow..