Friday, September 17, 2010

rehat

rehat dari berfikir
rehat dari memikir
rehat dari difikirkan
rehat dari pemikiran
dan
rehat dari terfikir

kini
ak ingin berehat dari semua itu
dan mungkin akan berfikir kembali
dalam memikir perkara itu
atau mungkin juga akan difikirkan
kerna semua ada dalam pemikiran
yang kadang kala ak terfikir
perlu ke semua ini...

Sunday, September 5, 2010

ramadhan terakhir

iya
ini merupakan tajuknya
bukan omongan kosong
cuba menjadikannya realiti
walau gentar dihati

iya
ini merupakan apa yg dihajati
akan cuba dan terus mencuba
untuk menjadi yang terbaik untuknya

iya...iya...dan iya....

Saturday, August 28, 2010

diam...

diam...
terfikir...
apakah yang berlaku...

diam...
terfikir...
apakah yang perlu dibuat...

diam...
terfikir...
kenapa jadi begini...

diam...
terfikir...
apakah penyelesaiannya...

diam..
terfikir...
perlukah ak hanya diam dan terfikir...
atau hanya berserah...

ak akan diam
dan ak akan berfikir
dan hanya berserah
ya..
itu yg terbaik

Thursday, August 26, 2010

kenapa ak dilayan seperti sampah??

niat di hati ingin mengenal
tapi makin kenal, makin asing..

niat di hati ingin berkasih
tapi makin kasih, makin benci..

niat di hati ingin rapat
tapi makin rapat, makin jauh..

kenapa semua ini terjadi
dipasang niat tapi lain yg jadi
adakah ini suratan ilahi
untuk menguji hamba abdi..

kenapa semua ini terjadi
berubah sikap seakan membenci
walau puas berdiplomasi
tapi semua seakan tiada bererti

adakah ini satu pertanda
kita mungkin tidak akan bersama
seperti dulu kita bersuka
berkongsi gelak dan tawa

atau adakah ini satu ujian
untuk menguji satu ikatan
sejauh mana mampu bertahan
dengan semua yang dikatakan dugaan

ak penat...ak letih...
kenapa ak dilayan seperti sampah?
bagai tiada maruah?
diri terdiam membisu
mungkin mungkin dan mungkin....

Monday, August 23, 2010

Shell Script Programming

arini, 1st day ak attend course, "Shell Script Programming"..ak gerak dari umah kul 8, sbb kelas start kul 10, so cam bawa BonGeK rileks2 ar..takde rush sangat, dalam fikiran ak terbayang jem kat MRR2, area pandan, sbb kat sana dorang tgh lebarkan jalan, so satu lane tu dorang tutup..uhuhuh..tapi syukur ar..perjalanan smooth je..

1st time ak tak dengar kata Garmin, dia suruh ak belok kiri, ak belok kanan, ade ke nak g APIIT, dia suruh ak lalu kat ASTRO sana, padahal kalo dari MRR2, leh je lalu tol Awan Besar..teorinya ada, sbb semalam ak try 1 round jalan kat sana...tau2 je la, bile kita tak folow kata dia, duk bising2, turn left, tut tut...turn left..tut tut...arghhhh..ak tension jap, ahahahah...

pas tol awan besar, skali lagi dia bunyi, turn left, disebabkan takmo gaduh dgn dia (padahal tak tahu jalan dah).. ak pun follow je ar, haaaaaaa..baru ar sampai tmpt yg dituju...tapi tol mahal gaban..RM 2.20 tu..uhuhuh

dalam course ni, byk ak belajar pasal menda2 yg related dgn keja..pada permulaannya..dia ajar menda yg paling basic, time tu rasa cam tau semua menda..tapi bile dia go further, makin complex mendanya..ak makin suka..sbb..menda tu sangat primitive..kena terang satu2 baru leh faham..cam orang citer kat ak ar, ak kena tanye byk2 br faham..ahahaha

kelas ada 7 orang je, wat kat APIIT, 3 laki, yg lain pompuan..yg bestnya, dalam 7 orang tu, 3 non muslim, so time tea break atau lunch break, dorang ber3 ni la duk makan bersama2..salah sorang darinya ialah office mate ak..cian lak kat dia, nasib tiga2 ni pompuan..

overall utk arini, best..sbb menda2 yg dia ajar, smua masuk dalam kepala, tapi tak tahu ar lekat brape lama..ahahah..kelas sampai ari rabu..so ak tak fikir pasal keja sampai ari rabu ar..khamis baru nak semakkan fikiran dgn masalah negara..ahahaha

chow~

Sunday, August 22, 2010

santau keramat

nice...tu ending yg leh ak ckp, tak typical, tak klise, unpredictable..cerita mengisahkan najmi, dia kena santau, then in order nk pulih, dia kena g minta maaf kat smua orang, yg unpredicted ialah, orang2 yg dia minta maaf tu sbnrnya orang2 yg komplot santau dia...tu kisahnya la..

tapi menda yg ak nak citer kat sini, bukan pasal jalan cerita dia, tapi moral of the story yg ak nampak...typical manusia, akan minta maaf disaat kita kehilangan, disaat2 akhir menuju kematian dan bukan pada keadaan sedar kita, dalam daily life kita, minta maaf even ketika kita menyinggung perasaan orang lain, kita pendam, kita senyap dan tak berkata2..maybe utk kita, kita leave it and just deal with it...benda akan berlalu dan tidak dikenang pastu..

bagi ak, hidup tak lama, mungkin arini kita sakiti hati orang, dan terlupe minta maaf, menyebabkan orang tu terasa hati smpai ke sudah..even menda yg kita anggap tak munasabah, sbbkan kebiasaan kita dan menyebabkan dia terasa..bukan senang nak ubah perangai yg sudah biasa dgn kita..tul tak?so dibulan yg baik ni, ak nak minta maaf pada sesape yg ak terkasar tu eh..uhuhuhu

chow~

bile otak aktif bergerak....

lately, jiwa ak kacau skit, byk menda yg bermain2 kat dalam fikiran ak, byk menda yg ak fikir..dan byk menda yg terlintas dan tak mampu ak selesaikan..menda yg berulang berkali2, mungkin ak yg tak belajar dari kesilapan dahulu atau mungkin it's not mean to be..uhuhu

item 1 - keja dan pembelajaran...dulu dan sekarang

kalo dlu time keja kat company lama, slalu fikir gaji tak cukup la, tu la, ni la, tapi still enjoy dgn hidup, ada dak2 yg blh diajak klua hang out, enviroment pn cam ok, ada buah leh makan sambil wat keja..wat konsert sebelah2..ahahaha..tapi tu la, mungkin bukan rezeki dan jodoh kat sana...eheheh..

skrang ni keja ok, byk menda yg ak belajar, byk menda yg ak kena belajar, byk menda yg ak terpaksa belajar dan byk menda yg ak curi2 belajar..ahahahah..so still learning process ar..so cam student2 yg sedang belajar, stress belajar tu ar kot yg ak sedang alami..nasib ak tak sambung master lagi, kalo tak, double trouble..ahahaha...tapi bezanya, dlu kita belajar bulat2 menda pe yg diajar, tapi skarang, kita belajar dan implement pada kehidupan seharian kita dalam melaksanakan tugasan..cam skarang ni belajar celik ar..ahahah

bile compare balik company lama dgn skarang, menda yg kurang ialah dak2 je la, dak2 yg leh ajak hang out, dan dak2 yg sekepala, kat tmpat baru nitak ramai, leh dihitung kot..ahahah..so kalo ada probs dgn sorang ni, kena try settlekan gak ar, sbb pusing2 orang yg sama gak..juz that, kalo xdpt settle, tu yg melarat sampai kadang2 effect nak wat keja tu..uhuhuh..peer pressure..ahahah..lagi haru kalo orang yg kita rapat tu lak resign, cam ak pernah kena ar..adeh, susah gak nak adapt bile dia blah, tapi nak wat camne, life must go on, even dia dah takde kat situ, tapi still contact, so consider ok ar jugak

kalo dlu, wat keja main redah je, tak fikir masa depan, ada orang tgk2kan hasil keja, bagi comment, tak tanggung risiko, code pun terabur je, skrang ni, semua menda tu kena jaga, kena deal sendiri dengan user, layan kerenah dorang, bertengkar dgn dorang, ahahaha..HLBR (High Level Business Requirement) pun time final year je wat, tu pun cam hampagas, tapi skarang, setiap changes yg user nak, kena well documented supaya tak kena tiaw.. kena blajar protect diri sbb u are alone!!!uhuhuhu...

item2 lain akan ak sambung la nnti..ni dah kul 1.39am..nak layan katun jap..umur dah meningkat, tapi perangai tak ubah2 lagi..ahahaha

chow~